sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Suppilovahveropiirakka
Sienistä tulee itselle mieleen heti syksy. Sienien tuoksusta tulee mieleen lapsuuden ystävän kanssa vietetyt tunnit sienimetsässä Uudessakaupungissa. Me oltiin tuolloin hyviä sienestäjiä (myöskin marjastajia), oltiin aina metsässä keräämässä jos jotakin marjaa ja sientä. 

Hienoja muistoja nuo. Mun kohdalla valitettavasti metsissä samoilu ja sitä hyömyä sienestys ja marjastus lopahti Poriin muuttaessa. Täällä oli vieraat metsät, eikä tietoakaan hyvistä marja/ sieni paikoista, toisin oli Uudessakaupungissa. Ehkäp siihen myös vaikutti hyvän marjastus ja sienestys kaverin puuttuminen.

Nyt kuitenkin oli mahdollisuus palata noihin lapsuuden/nuoruuden muistoihin suppilovahveropiirakan kera. Saimme nimittäin työkaverilta pussillisen suppilovahveroita sekä hyväksi havaitun suppilovahveropiirakka - reseptin. Eli tuumasta toimeen ja piirakkaa väsäämään. Mä kuitenkin sovelsin hieman reseptiä ja silti piirakasta tuli ihan syötävän makuista. Ehkä jotakin pieniä muutoksia vielä siihen tekisin mutta näillä nyt mentiin tällä kertaa.   

Ohje:

Pohja

3dl vehnäjauhoja
125g voita
2rkl vettä
0,5 dl juustoraastetta

Täyte

Suppilovahveroita
Purjoa
Voita paistamiseen
Suolaa
Mustapippuria
2dl kermaa
2 kananmunaa
Juustoraastetta


1. Nypi vehnäjauhot pehmeän voin joukkoon, lisää pari ruokalusikallista vettä (kermaa oli alkuperäisessä repetissä) + juustoraaatetta (jättäisin ens kerralla ehkä juustoraasteen pohjasta kokonaan pois).  Laita taikina muutamaksi minuutiksi jähmettymään jääkaappiin, jonka jälkeen muotoile taikina piirakkavuokaan ja esipaista uunissa 200° n. 10 min. 2. Puhdista sienet mullasta sun muusta metsän sammaleista ja ruohoista (anopin vinkki oli tähän hommaan pullasuti ja se oli pelastus!!) Paista sieniä pannulla voin kera (reseptissä oli kuivalla pannulla) ja lisää purho (reseptissä oli normisipuli) ja paista kunnes sienien neste on haihtunut ja purjot kuullottuneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla (mä olisin saanu laittaa inan enemmän molempia mausteita mutta eipä ainakaan liian mausteista piirakkaa tullut ja suppiloiden oma maku pääsi hyvin esille) 
3. Kaada sieni-purjosekoitus esipaistetun piirakkataikinan päälle.


4. Vatkaa kerma ja munat hyvin sekaisin ja kaada piirakkavuokaan. 
5. Lopuksi laita kunnolla juustoraastetta koko komeuden päälle.

6. Paista 200° uunissa noin 15-20min. Nauti.Täytyy myöntää tämän olleen mun ensimmäinen suppilovahveropiirakka, jonka väsäsin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan ja ensi kerralla uskoisin piirakan maistuvan vielä paremmalta!  Yks asia mikä aina mua ihmetyttää yhtä paljon, on se sienistä haihtuva vesi. Aluksi näyttää siltä, että sieniä on pannulla runsas määrä, vähän ehkä liikaakin, mutta hetken kuluttua sienet ovat kutistuneet ihan minimaalisen pieniksi. Se o jännää ja ihmeellistä se. 

Aivan mahtava tuoksu valtasi koko talon tätä piirakkaa tehdessä. Sen tuoksun vuoksi voisi vaikka joka päivä väsätä tällaisen. Se silti vaatisi sinne sienimetsään lähtemistä ja nyt ainakaan sienestämisestä ei tulisi yhtään mitään. Ehän mä jaksaisi siellä millään kyykkiä ;D jos sitten ensi vuonna. NOT. Tai ei sitä koskaan tiedä. 

- Laura  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti